De architect aan het woord
Gerben Strikwerda van Strikwerda van den Heuvel Architecten maakte het ontwerp van Nieuw Trompenburg. Hij bedacht de architectuur en samen met het ontwikkelteam bepaalde hij waar groen, woningen, wegen en parkeergelegenheid moesten komen. Als we Gerben spreken, vertelt hij enthousiast over het ontwerpproces en neemt hij je mee in zijn wereld.
Gerben Strikwerda
Strikwerda van den Heuvel Architecten
Gerben vertelt: “We wilden Nieuw Trompenburg zo ontwerpen dat het lijkt alsof de buurt altijd al bestaan heeft en waar je overal veel kwaliteit van wonen ervaart, door de ruimte om je heen, een goed bezonde tuin en leuk uitzicht. Ik ben blij dat er in het gebied en binnen de visie van Wilma Wonen voldoende ruimte was om de woningen op grote kavels te zetten en iedereen een voor- en achtertuin te geven. Daardoor vind je altijd een fijne plek in de zon óf juist in de schaduw. Daarbij ligt een groot deel van de woningen in het binnengebied aan de twee groenzones van Nieuw Trompenburg. Dit groen is niet alleen mooi om te zien, kinderen kunnen er ook heel goed spelen waardoor er als vanzelf ontmoetingen plaatsvinden tussen jong en oud.”
Naadloos aansluiten bij de Heereweg en Achterweg
Na de zogenaamde stedenbouwkundige opzet heeft Gerben de Heereweg en Achterweg geanalyseerd. Dit zijn de wegen waar Nieuw Trompenburg direct aan grenst en naadloos op aangesloten moest worden. “Wat opviel aan deze lintbebouwing is de enorme diversiteit aan woningen. Bijna geen huis is hetzelfde en dat kan straks ook worden gezegd van de nieuwe woningen die aan deze wegen komen te staan. Door te spelen met verschillende dakvormen, steenkleuren, details in het metselwerk en de positie van ramen en deuren hebben de huizen een heel eigen identiteit. Verder hebben de woningen een sterke horizontale belijning en grote dakoverstekken. Dit past heel goed bij de woningen die er al staan.”
Eigentijds en ingetogen
Voor de woningen in het binnengebied had de architect meer ontwerpvrijheid, dus koos Gerben voor een eigentijdse architectuur. Hier heeft niet elk huis een eigen gezicht, maar is er meer eenheid. “Met tuitgevels, mooie details in het metselwerk en speelse verdeling van de ramen ontstaat er een subtiele variatie in de rijtjes met herenhuizen en tweekappers. Het appartementengebouw heeft een ingetogen ontwerp. We hebben gekozen voor één steenkleur. Met horizontaal en verticaal metselwerk zijn vlakken gemaakt en ontstaat een mooie dieptewerking rond de raampartijen. Leuk detail is dat bij het appartementengebouw de steen soms plat wordt gemetseld waardoor nog meer variatie ontstaat.”
Terugblik
Gerben kijkt terug op een ontwerpproces met mooi eindresultaat. “Ik vind Nieuw Trompenburg heel goed gelukt door de ruime opzet, de diverse architectuur en de goede woningplattegronden. Achter de gevels van de tweekappers en herenhuizen gaan heel ‘rijke’ huizen schuil. Want de indeling is slim, waardoor elke vierkante meter goed tot zijn recht komt en bewoners veel vrijheid krijgen om hier hun leven vorm te geven.”